Veelgestelde vragen
1 BMX
1.1 Hoe worden de BMX fietsen verstuurd?

Alle regulieren BMX modellen zowel race als freestyle worden in de originele fabrieks verpakking verstuurd, gedeeltelijk voor ongeveer 85% afgemonteerd.

1.2 Hoe worden de Demo modellen verstuurd?

De Demo modellen worden afgemonteerd geleverd. Deze BMX modellen worden NIET in de originele fabrieks verpakking verstuurd. De demo modellen worden in plastic en karton verstuurd.

1.3 Wat is een Demo BMX?

Een demo BMX is een show model. Dit zijn nieuwe BMX fietsen die op beurzen of in de winkel hebben gestaan. En hebben kans op lichte krassen op het frame of op andere onderdelen.

1.4 Welke soorten freestyle BMX zijn er?

Freestyle BMX
Freestyle BMX is een creatieve sport, waar je je richt op de prestaties van trucs en stunts. Je kunt verschillende obstakels gebruiken of je kunt stunts uitvoeren gewoon met behulp van je BMX fiets op een vlakke ondergrond. Freestyle BMX fietsen ontstonden in het midden van de jaren 1970, waar BMX-rijders begonnen te stunten in een aantal van dezelfde plaatsen als - en net zoals - skateboarders.

Freestyle BMX omvat een breed scala aan disciplines, zoals Dirt / Trails, Street, Park en Flatland.

Trails / Dirt BMX
Wanneer je trails rijdt, spring je van één dirt bank (zandhoop) naar de andere, terwijl je stunts uitvoert in de lucht. Hoewel Trails en dirt zeer vergelijkbaar disciplines zijn, zijn er enkele verschillen. Wanneer je trais rijdt, streef je er naar om doorstroming te creëren en geavanceerde trucs uit te voeren. Bij het rijden van Dirt zullen de dirt banks doorgaans hoger zijn en zullen de stunts enigszins risicovoller zijn.

Street BMX
Je kunt Freestyle BMX bikes gebruiken voor stunts in stedelijke omgevingen, op dezelfde manier als dat je een stuntstep, skateboard of agressive skates zou gebruiken. Bij het rijden in de straten gebruik je meestal rails, stoepranden en bankjes als je wilt grinden en stunten.

Park BMX
Als je liever trucs en stunts uitvoert in het skate park, is dat ook een optie. Ramps en rails zijn goede obstakels voor Freestyle BMX-rijders.

Flatland BMX
Flatland verschilt van de meeste andere freestyle disciplines. Het wordt uitgevoerd op vlakke, gelijkmatige oppervlakken. Technische vaardigheden en een goede balans zijn belangrijke criteria voor deze stunts. De Freestyle BMX fietsen moeten sterk zijn, omdat de rijder vaak balanceert op het frame of op de gemonteerde pegs. Flatland combineert fiets stunts met elementen uit breakdance in een artistieke prestatie.

Voor meer informatie, kunt je de product specificaties van de verschillende Freestyle BMX fietsen lezen.

2 Longboards
2.1 Wat is een drop-through Longboard?

Bij drop-through longboards ligt het deck relatief dicht bij de grond. De lage deck positie word gerealiseerd door de drop-through montage, de trucks zijn door het deck heen geplaatst en aan de bovenzijde vastgezet.

2.2 Wat is een top-mount Longboard?

Bij top-mount Longboard zijn de trucks altijd aan de onderzijde van het deck gemonteerd.

3 Skateboards
3.1 Welk soort skateboard moet ik kiezen?

 

Welk model skateboard
Je board keuze moet afhangen van waar je het board voor wil gebruiken. Longboards zijn perfect om mee te cruisen of carven, terwijl klassieke skateboards gemaakt zijn voor stunts, tricks en skate ramps.

Het oldschool/cruiser board is een mix tussen deze twee. Ze zijn eenvoudig te bedienen en is ideaal voor urban skaten, maar kan niet worden gebruikt voor ramps of echte stunts.

Skateboard deck
De kwaliteit van skateboard decks hangt sterk af van de houtsoort waar het van gemaakt is. Esdoorn is het hardste hout dat wordt gebruikt, en dus goed voor ruw gebruik (Canadese esdoorn is het hardst). Als je een kleine voet hebt (35-40 Europese maat) dan zou je een deck moeten kiezen dat zo'n 7,25-7,8 inch breed is. Is je voet groter (40-45 Europese maat), dan zou je een deck moeten kiezen die tussen 7,8-9 inch of hoger breed is. Heb je schoenmaat 45 of hoger, dan zou je moeten kiezen voor een deck van minstens 7,8 inches, anders riskeer je namelijk da je je tircks niet goed kunt landen.

Skateboard trucks
Bij het kopen van trucks is het slim om te gaan voor een bekend merk, deze hebben meestal een betere kwaliteit. Bekende merken zijn meestal duurzamer, maar tegelijkertijd flexibeler en aanzienlijk beter gekalibreerd dan goedkopere vergelijkingen. Dit betekent, dat het gemakkelijke voor je zal zijn om je skateboard precies te sturen. Ook het gewicht van trucks is belangrijk. Zware trucks kunnen lastig zijn om in de lucht te krijgen bij het doen van stunts, maar zijn meestal beter voor grinden, omdat ze stabieler en duurzamer zijn.

Skateboard lagers
Ga je je skateboard op straat gebruiken, raden wij je lagers aan in het bereik van Abec 3-5, terwijl skateboards die gebruikt worden op hellingen lagers moeten hebben in het bereik van Abec 7-9.

Skateboard wielen
Er zijn twee eigenschappen van wielen die je moet controleren bij het kopen van wielen voor skateboards: grootte en hardheid (durometer). Grote wielen (55-65mm) zijn sneller en worden gebruikt door skaters op hellingen. Street skaters hebben de voorkeur voor kleinere wielen (50-55mm), want het brengt je dichter bij de grond. Hoe harder de wielen, hoe sneller ze gaan en de meer duurzaam ze zijn. Harde wielen hebben echter ook minder grip op de straat, en absorberen schokken niet zo goed als zachte wielen doen. De hardheid van de wielen wordt weergegeven als: 100A. Hoe hoger het getal, hoe harder het wiel.

4 Suntstep
4.1 Welke maat stuntstep moet ik kiezen?

Hoe kies je de juiste maat van je stuntstep.

 

De maat doet er toe!!

 

Uiteraard kan je bijna op elke stuntstep uit de voeten, maar je kiest voor een stuntstep om ook je skills en tricks in een skatepark te leren. Als je zomaar voor een stuntstep kiest zonder de maat te checken kan het zomaar zijn dat je een totaal verkeerde maat kiest waardoor zelfs de simpelste tricks niet gaan lukken.

Voor een stuntstep waar je juist wel elke keer als je tricks oefent het bijna of helemaal lukt heb je echt de juiste maat nodig, hier zijn een paar tips waar je op moeten letten als je de juiste maat wil kiezen:

 

Voor beginners kies nooit een grote stuntstep met een breed of te hoog stuur waarbij er door de ouders gedacht wordt “hij of zij groeit er wel naar toe”. Een stuntstep welke te groot is, is super lastig te rijden. Waardoor het plezier in het steppen snel zal afnemen en er zeker geen vertrouwen komen om je tricks te leren.

 

Uiteindelijk komt het uit op comfort. Hoe voelt de stuntstep wanneer je een klein stukje erop gaat rijden. Rijdt het prettig en heb je het goede gevoel, is er genoeg controle over de stuntstep? Zo ja dan heb je de stuntstep die het beste bij je past.

 

HOE WEET JE WELKE COMPLETE STUNTSTEP JE MOET AANSCHAFFEN?

 

Er zijn heel veel verschillende onderdelen waar je de keuze over kan maken om de juiste stuntstep te kiezen.

 

Prijs. Uiteraard wil je niet meer uitgeven dan nodig, maar de kwaliteit van de meeste stuntsteps is terug te vinden in de prijs. Hoe duurder de stuntstep hoe beter de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Er zijn stuntsteps in een goedkopere prijsklasse welke prima zijn om mee te beginnen maar de onderdelen die gebruikt worden zullen sneller vervangen moeten worden of de step zal in z’n geheel eerder vervangen moeten worden. Dit omdat van de goedkopere stuntstep er niet alle onderdelen te krijgen zijn. Let goed op dat er ook stuntsteps te koop zijn die niet eens geschikt zijn om mee in een skatepark te steppen.

Maat. Koop dus niet een te grote of te kleine stuntstep. Zeker niet als het je eerste stuntstep is. Hier volgen een paar tips voor onder andere de maat van het deck en de maat van het stuur. (scooter bars)

 

Stuntstep stuur (scooter bars)

 

Een van de belangrijkste factoren van je stuntstep is de hoogte en breedte van het stuur. Hoe kies je de juiste maat? En wat maakt het voor verschil?

 

Hoogte. Als algemene regel wordt de hoogte van het stuur vergeleken met de hoogte van de heupen wanneer je op het deck van je stuntstep staat. Met deze keuze heb je het meeste balans en comfort op je stuntstep. Als het stuur boven je heupen uitkomt verlies je balans waardoor de handelingen van diverse tricks bijna niet te doen zijn.

Als het stuur te laag is dan is de druk (gewicht) op het voorste wiel van de stuntstep te hoog waardoor de balans op de stuntstep weg is en de tricks ook niet gaan lukken. Ook schiet de stuntstep onder je weg waardoor je voorover kan vallen.

Uiteindelijk heeft het ook met persoonlijke voorkeur te maken maar dat komt vaker pas aan bod bij de ervaren riders. Sommige street-riders hebben liever een wat hoger stuur voor wat meer comfort, maar zeker niet te breed.

 

Breedte.  Ook in de breedte zijn een aantal tips, zoals een algemene regel dat het stuur ongeveer de schouder breedte moet hebben voor de juiste stabiliteit. De verschillen zitten meer is de style van rijden. De meest gebruikte breedte is 18 tot 22 inch voor de technische tricks, zoals barspins. Als je meer Big-air (no hander tricks) rijdt, kies dan een wat breder stuur. De meeste stuntstep sturen zijn vrij eenvoudig in te korten dus bij twijfel, kies dan een breder stuur wat je later kan inkorten.

 

 

Stuntstep deck

 

Het andere belangrijke onderdeel van je stuntstep is de maat van het deck. De maat bepaalt een groot deel van de manier van rijden. Hoe groter het deck, hoe stabieler en comfortabeler je stuntstep rijdt voor de langere rijders. De wat langere rijders hebben over het algemeen ook grotere schoenmaat waardoor de afmeting van het deck ook daarom belangrijk zijn. Maar hoe kleiner het deck hoe gemakkelijker je tricks kan landen, kies daarom niet voor een te groot deck als beginner.

 

Lengte.  Je meet de lengte van je deck over het gehele platte deel van je deck. Alles wat aan de voorkant (headset) uitsteekt meet je niet op. De meeste complete stuntsteps hebben een deck met een lengte variërend tussen de 19 en 22 inch. Maar losse decks en vooral de custom decks variëren tussen de 19 en 23,5 inch.

 

Breedte. De complete stuntsteps hebben meestal een deck breedte tussen 4 en 5 inch. Uiteraard zijn er losse decks in andere maten variërend tussen 4 en 6 inch. Voor de breedte geldt eigenlijk hetzelfde als voor de lengte. Hoe breder hoe stabieler, hoe smaller hoe gemakkelijker de tricks.

 

 

Stuntstep wielen

 

De meer basis modellen van de complete stuntsteps zijn vaak in combinatie met wielen van 100mm of soms 110mm maar er zijn wielen te koop van max. 125mm diameter. Let dus goed op welke diameter je koopt wanneer je de wielen gaat vervangen. Als de wielen te groot zijn, passen ze niet in je voorvork of deck. Wanneer je beginner bent maakt de diameter niet veel verschil. Maar kies wel altijd voor een metalen velg van het wiel en geen plastic.

 

Wanneer je wielen op zijn (nylon band is vlak) of de lagers zijn slecht, kies dan voor de juiste maat wielen. Let dan ook op welke as spacers er bij horen, ook niet elk wiel is even breed. Er zit soms ook nog verschil in de breedte van de velg. Dan is er een kans dat je nieuwe wielen niet in je stuntstep passen.

Bij sommige wielen is het mogelijk de lagers te vervangen. Kijk dan wel eerst goed of je Nylons nog goed zijn. Lagers vervangen is soms duurder dan een setje nieuwe wielen.

4.2 Wanneer zijn de wielen aan vervanging toe?

Stuntstep wielen:

Wielen voor een stuntstep zijn er in verschillende maten. Let dus goed op welke maat wielen er in je stuntstep passen voordat je wielen gaat bestellen. Ook zijn er verschillende breedtes dus ook daar moet je opletten voordat je gaat bestellen. Als de maat niet duidelijk op de website staat stuur dan een whatsapp of email. We hebben de wielen bij ons op voorraad dus kunnen de maten zo doorgeven.

Je kiest voor nieuwe wielen wanneer ze niet goed meer draaien, je lagers zijn dan waarschijnlijk op of als je bandjes (nylons) vlak zijn.

In sommige gevallen, als je nylons nog goed zijn kan je ook de lagers vervangen in je wiel. Let dan wel goed op of je wielen geschikt zijn. Bij twijfel, neem je stuntstep mee naar onze shop. Daar kunnen we kijken of je de lagers kan vervangen of je kan het door ons laten doen.

Neem contact op
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »